Vormen in driedee

Een compleet nieuwe ervaring van tekenen begint met 3D tekenen. Waar je tekening soms wat vlak eruit kan zien, helpt het om gebruik te maken van diepte en schaduw. Er zijn een heleboel trucjes om dit te doen die je bijvoorbeeld leest in dit toegankelijke lesboek over 3D Tekenen. Bij het alfabet bijvoorbeeld, maak je vooral gebruik van extra lijnen. Bij het schetsen kun je in plaats van één keer een letter, twee keer een letter tekenen. Deze overlappen elkaar voor een stuk. Wanneer je deze twee letters bij alle punten aan elkaar verbindt, ontstaat er al een klein beetje 3D-effect. Door middel van verschillend kleurgebruik en het weg­gummen van onnodige lijnen, zal je zien dat je letter al meer naar voren komt.

3d Tekenen is Licht Gebruiken

Bij het tekenen van driedimensionale vormen en figuren is het belangrijk rekening te houden met lichtval. Net zoals de zon beweegt, beweegt jouw schaduw zich met je mee. Dit is hetzelfde wanneer je bijvoorbeeld een beker gaat natekenen. Wanneer je een lamp eerst links en vervolgens rechts van de beker zet, zal je zien dat dit twee verschillende beelden oplevert. Je tekent twee keer dezelfde beker, maar je resultaat zal verschillend zijn. Hoe klein een object ook is, licht en donker zullen altijd een rol spelen bij 3D tekenen.

3d Tekenen Poes

3d Tekenen Toevoegen En Weglaten

Soms is het maken van een 3D-tekening ook een kunst van weglaten. In plaats van schaduw toe te voegen, kan het ook heel goed werken om juist dingen weg te laten. Nu zijn er witte potloden, en die zullen je zeker kunnen helpen bij het 3D-tekenen, maar dat is niet de enige oplossing. In het voorbeeld hieronder zie je dat de tekenaar van deze kat bewust heeft gekozen om een aantal vlakken wit te laten. Het lijkt erop alsof dit kleine katje lekker aan het klimmen is in de luxaflex, maar dit is alsnog gewoon een platte tekening. Ook in de pupillen van dit schattige beestje is een stukje wit gemaakt. Ook dit geeft meerwaarde aan je totaalbeeld.

Valkuil

Vouwen En Knippen


Naast alles wat je zelf op papier al in 3D kunt tekenen, zijn er ook nog een aantal hulpmiddelen om van jouw tekening een kunstwerk te maken. Hieronder zie je bijvoorbeeld een tekening van een ladder. Deze ladder lijkt wel recht op te staan tegen het papier. De ladder zelf is met een donker potlood of stift getekend. De schaduw van de ladder is met grijs gemaakt, wat meteen al het idee van afstand creëert. Vervolgens wordt het papier gevouwen, zodat deze overeind kan staan, waardoor het lijkt alsof je onder de ladder door kunt kijken naar de andere kant. In ons andere voorbeeld zie je dat het wegknippen van een gedeelte van je ontwerp ervoor zorgt dat je ineens 3D kunt tekenen. Zet je jouw ontwerp rechtop, dan zal dit meteen een stuk meer diepte geven.

Dolfijn 3D

Heel Veel Oefenen

Natuurlijk is 3D-tekenen niet iets wat je binnen een dag leert. Maar daarom is het wel goed om af en toe eens iets in 3D na te tekenen. Een mooi E-book met zowel makkelijke als moeilijke oefeningen kun je hier vinden. Hiermee train je je hoofd en ogen om de diepte te zien die er in eerste instantie nog niet is. Je kunt bijvoorbeeld eens beginnen met het natekenen van je naam, met de letters hieronder. Hetzelfde trucje werkt ook voor vele vormen zoals een vierkant en een driehoek. En natuurlijk is er niet voor niets enorm veel op internet te vinden. Kijk maar eens rond tussen de video’s op YouTube, wat je allemaal aan informatie kunt vinden.

3d Tekenen
3d Tekenen Ladder