Haren Tekenen : Een Uitgebreide Stap voor Stap Handleiding

Het tekenen van haren is een vaardigheid die een belangrijke rol speelt in het creëren van realistische portretten en figuren. Deze handleiding neemt je mee door de stappen om haren op een realistische en overtuigende manier te tekenen.

Benodigdheden voor het Tekenen van Haren

Voordat je begint, verzamel de volgende materialen:

Bestuderen van de Haarstructuur

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe de structuur en beweging in het haar zit. Kijk eerst eens goed naar een aantal afbeeldingen, voordat je direct met natekenen start. Welke richting groeit het haar, en hoe valt het vervolgens naar beneden. Dit is cruciaal voor het creëren van realistische haren.
Sommige mensen hebben dik en krullend haar, en andere juist weer kort en stekelig. Ieder type haar heeft een andere aanpak nodig. Oefen daarom regelmatig met verschillende kapsels op verschillende gezichten.

haren Tekenen 1
haren Tekenen 2

Schetsen van de Basisvorm

 • Begin met lichte lijnen om de algemene vorm van het haar te schetsen. Denk hierbij aan de haargrens en de belangrijkste haarpartijen.
 • op dit moment Vermijd je het tekenen van individuele haren nog, focus op de algemene vorm en richting.

Aanbrengen van Basislagen

 • Gebruik een HB-potlood om een lichte basis laag te tekenen. Deze laag vertegenwoordigt de lichtste delen van het haar.
 • Let op de richting van het haar en volg de natuurlijke groeirichting met dunne zachte lijnen. Zo kun je nog makkelijk gummen, en haar is vaak niet heel dik en donker, in tegenstelling tot de haren van een baard.
Haar Kleur Toevoegen
Schaduw Deel 2

Het Toevoegen van Volume en Diepte

 • pak nu een 2B-potlood om meer druk en diepte toe te voegen. Bedenk goed waar schaduwen op het haar zouden vallen. Licht is overal om ons heen en hierdoor zal je nooit één egale kleur in je haar zien. hoe beter je dit doet, des te realistischer jouw kapsel er uit eindelijk uit zit.
 • Gebruik korte, lichte streken om het gevoel van individuele haren te creëren. Dit geeft bijvoorbeeld meer stekelige sprietjes. Hoe perfect je haar ook zit, er zijn altijd wel één of twee van die haartjes die maar niet in model willen zitten.

Haren Tekenen: Details en Highlights

 • Met een 4B of 6B potlood, voeg je vervolgens donkerdere schaduwen toe voor meer contrast en diepte. begin niet direct met te dikke aanzet. Kijk regelmatig even vanaf een afstandje of je de diepte al begint te zien. Zo niet, dan tekenen je nog wat meer details er bij.
 • Gebruik een gum of kneedgum om highlights te creëren waar het licht natuurlijk op het haar valt. Een kneedgum is naar onze ervaring iets makkelijker in gebruik omdat het geen hoekjes heeft. Je kan snel wat witte ‘afdrukjes’ in het haar maken zonder dat het er te rechtlijnig op is gegumd.
Schaduw Haar 3

Verfijning en Textuur

 • Ga terug en verfijn de details van de haren. Gebruik een fijn potlood om subtiele haren en texturen toe te voegen.
 • Zorg ervoor dat je niet overal dezelfde druk toepast; variatie in lijndikte en -intensiteit creëert een realistischer effect.

Afwerking en Kleur

 • Bekijk je tekening van een afstand om de algemene vorm en compositie te beoordelen. Maak eventuele laatste aanpassingen.
 • Als je kleur wilt toevoegen, gebruik dan lichte lagen van kleurpotloden, waarbij je zorgt voor een geleidelijke opbouw van tinten en schaduwen.
  Het gebruik van pastelkrijt is ook een zachte manier om mooie kleurverschillen in het haar aan te brengen, zoals met deze pastelkrijtjes cadeau set.
Haar Tekenen begin tot eind

Conclusie

Het tekenen van haren vereist geduld en oefening, maar door deze stappen te volgen, kun je realistische en dynamische haren creëren. Experimenteer ook met verschillende haarstijlen en texturen om je vaardigheden te verbeteren. Onthoud dat oefening kunst baart, dus blijf tekenen en ontdekken! Nu je hebt geoefend met haren tekenen, kun je verder met onze stap voor stap les oog tekenen, of wat dacht je van een compleet gezicht.