Woning Tekort Oplossing

Een goeie oefening om je tekenvaardigheden te verbeteren is het tekenen van vaste objecten met veel lijnen. Een huis tekenen zonder liniaal vraagt een zeer vaste hand. Natuurlijk hoef je dit niet in één keer te kunnen. Maar wat je wel kunt proberen is om met dunne schetslijnen ons voorbeeld na te tekenen. Als je de lijnen niet goed vindt gum je ze zo uit en probeer je het nog een keer. We hebben daarom gekozen voor een basisontwerp zonder bijvoorbeeld de dakpannen. Die kun je altijd nog toevoegen, maar voor nu is dit een goed begin.

Huis Tekenen 1
Huis Tekenen 2

Hoe Begin Je Met Een Huis Tekenen

Misschien heb je zelf wel eens een huisje getekend met een paar simpele lijnen. Een vierkant met een driehoekje erop als dak. Een rechthoek voor de deuren voor de ramen. Zo gaan wij ook ons huis tekenen. Een vierkant van een centimeter of zes hoog en breed, me hier op een driehoek met een zijde van zo’n drie cm zodat je huis meteen mooi in verhouding is.
Op de punt tekenen we meteen nog een punt voor de rand van het dak. Deze is hoeft maar ongeveer een centimeter breed te zijn, en ook weer mooi te eindigen in de punt.

Nu Een Rechthoek

Laten we verder gaan met de volgende vorm van ons huis. We tekenen een rechthoek aan ons huis vast, waar we straks de voordeur kunnen gaan tekenen. Ook moeten we de rest van het dak nog op ons huis tekenen. Ook hier steekt het dak puntje een stukje uit, om vervolgens in een licht schuine lijn omhoog te gaan. Op ongeveer twee derde van je driehoek eindigt je langste lijn. Zo heb je bijna weer een rechthoek gemaakt, maar dan één die schuin ligt. Ben je helemaal tevreden over jouw basis, dan kun je verder naar de volgende stap. Wanneer je toch één of meerdere lijnen van je huis niet recht genoeg vindt, probeer het dan gewoon nog eens. Oefening baart kunst! dus een keertje gummen of opnieuw beginnen is helemaal niet erg.

Huis Tekenen 3

Ramen In Je Huis Tekenen

Afhangend van hoe groot jouw huis wordt, kun je nu bepalen hoe groot de ramen gaan worden en hoeveel je er wilt maken. Ook de vorm van de ramen is aan jou. Er zijn huizen met ronde of driehoekige ramen, maar een hartje of ster mag ook. In het linker gedeelte van het huis maken wij een rechthoek voor de ramen beneden, en een klein vierkantje voor de kamer er boven. Om je lijnen te oefenen kun je het grote raam onderverdelen in meerdere losse ramen. Het is leuk om het nog een beetje aan te kleden met bijvoorbeeld gordijnen, een luxaflex of wat plantjes. Ook hier ben je natuurlijk helemaal vrij in. Ook aan de rechter kant van het huis komt nog in ieder geval één raam. Onthoud wel dat er nog een deur naast moet passen. Deze zie je in de volgende stap.

Ramen Erbij
De Voordeur

We zijn al weer toegekomen aan het tekenen van de voordeur een de schoorsteen. En ja, daar zijn ze weer, nóg meer rechthoeken. Want ook de voordeur en de schoorsteen van ons huis tekenen we weer met deze strakke vorm. De deur, hier zo’n drie tot 4 centimeter hoog en ook de drempel is een heel klein rechthoekje van een centimeter hoog. Als je het leuk vindt kun je de deur natuurlijk ook in een boog laten aflopen. Veel huizen hebben een openhaard, om lekker een vuurtje in te maken voor als het koud is. Heb jij dit ook? Dan is het een goed idee om een schoorsteen op het dak te tekenen waar de rook uit kan ontsnappen. Deze kun je tekenen boven de kamer waar bij jullie de openhaard is gebouwd.

Voordeur En Schoorsteen
Nog Meer Rechthoeken
Kozijnen En Een Tuintje

Voordat Het huis af is zijn tekenen we nog kozijnen om de ramen heen. Je raad het al, deze teken je met een rechthoek om de ramen heen. Daarna zijn we eigenlijk aan het einde van onze uitleg gekomen over hoe je een huis tekenen kunt. Om toch nog verder te kunnen tekenen kun je natuurlijk wel leuk om je huis van meer details te voorzien. Denk aan de kleuren die jouw huis heeft, en natuurlijk op welk huisnummer je woont. Ook is de tuin bij iedereen anders, en zit er wel eens een vogel op het dak? dan kan je die er ook bijtekenen. Zolang je blijft oefenen met de rechte lijnen en plezier hebt in het tekenen zijn de mogelijkheden eindeloos. Wil je eens iets anders tekenen? Klik dan hier om een vliegtuig te maken.