Kampvuur 1

Een Warm kampvuur Tekenen

Welkom bij onze les over het tekenen van een kampvuur! Het vastleggen van de warmte en de dansende vlammen op papier kan een boeiende en voldoening gevende ervaring zijn. Het is altijd gezellig rond een kampvuur met vrienden of familie. Lekker eten en drinken, praten of enge verhalen vertellen. Daarom leek het ons een leuke les om jou te leren hoe je een kampvuur tekenen kunt. We nemen je mee door de stappen om een levendig kampvuur te tekenen, van de gloeiende houtskool tot de kronkelende rook.

De Blokken Hout Voor Het Kampvuur Tekenen

Begin met het schetsen van de houtblokken die je kampvuur laten branden. We beginnen met een schuine lijn, dit is de basislijn. Gebruik deze om aan te geven hoe groot je kampvuur gaat worden en als steuntje om de andere houtblokken te tekenen. Heb je het eerste blok nagetekend, dan kun je er nu nog één achter tekenen en een stuk of drie onder. Alle blokken hebben een verschillende grootte, en hoeven ook niet perfect recht te zijn. Straks tekenen we meer details in de blokken, maar nu gaan we eerst de vlammen van het kampvuur tekenen.

Houtblokken

Warme Vlammen

Als eerst schets je een driehoek, die het formaat van je vlammen weergeeft. Gebruik deze driehoek als hulplijn om vervolgens de buitenste vlammen van het vuur te tekenen. Door golvende, snelle lijnen te gebruiken creëer je het bewegelijke karakter van vuur. Vervolgens gaan we een aantal losse vlammen in het kampvuur tekenen. Dit kun je doen door een aantal druppelvormige vlammen rondom elkaar heen te tekenen. TIP: Versterk de contouren van de vlammen door gebruik te maken van verschillende lijndiktes. Laat de lijnen vloeiend en kronkelig zijn om de onregelmatige vorm van de vlammen te benadrukken. Vlammen hebben vaak ‘vingers’ of ’tongen’ die omhoog dansen. Geef elke vlam een unieke vorm en probeer variatie toe te voegen.

Het Vuur
Tot Slot, De Details

Voeg tot slot indien gewenst schaduw toe aan de basis van de vlammen om diepte te creëren. De schaduw moet donkerder zijn aan de onderkant van de vlammen en vervagen naarmate het omhoog gaat. Ga je met kleur aan de slag, laat de kleuren elkaar dan mengen om het natuurlijke gloeiende effect van vuur na te bootsen. Teken rondom het vuur nog een aantal losse vonken. Bij de boomstronkjes van het kampvuur tekenen we ook nog wat meer lijnen. De cirkelvorm in de rondjes laat zien dat het hout jaarringen heeft, en de strepen in de lengte geven de boomschors mooi weer. Door met verschillende kleuren bruin en grijs te werken kun je een hoop diepte en realisme in je kampvuur.

Kampvuur 2
kampvuur 3

Is je kampvuur zoals je had gehoopt? Dan kun je nu oefen met het tekenen van dieren die je in de bossen tegen kunt komen. Ga je voor de vrolijke Bij of een eekhoorn. Wil je liever een spannend Kampvuur verhaal lezen? Die vind je hier.