Wat leuk dat je wilt leren hoe je een kikker tekenen moet. Kikkers zijn er in allerlei maten en kleuren. Van bruin en groene kikkers in onze wateren, tot kikkers met de felste kleuren die je bijvoorbeeld in de dierentuin kunt zien. Sommige kikkers zijn niet groter dan een centimeter, maar er zijn ook kikkers van wel 30 centimeter groot. In deze coole dieren encyclopedie vindt je er ook een aantal met prachtige foto’s. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij een leuke oefening hebben gemaakt van deze amfibie. In deze nateken oefening laten wij je zien hoe je een realistische kikker tekenen kunt in net iets meer dan tien stappen.

Starten Met Kikker Tekenen

Om een goed begin te maken gaan we gebruik maken van drie ovalen. Deze vormen gaan het lijf en de achterpoten van onze kikker vormen. Je bepaald nu direct al hoe groot jouw kikker gaat worden. Denk hier dus goed over na, en schets eerst eens een mooie basis. Houd er bij het plaatsen van de basisvormen rekening mee dat je misschien na het kikker tekenen ook nog een achtergrond wilt tekenen. Zoals je hier boven kunt zien beginnen we met één grote ovaal voor het lijfje, en twee kleinere ovale vormen aan de achterkant voor zijn achterpootjes. Is deze stap klaar, dan gaan we vervolgens meer details aan de poten toevoegen, en tekenen we een maanvormige lijn voor de kikker zijn kop.

kikker tekenen 1

De Eerste Details Toevoegen

JE kikker komt langzaam tevoorschijn . Bij de achterpoten, waar je de twee ovalen hebt gemaakt, voegen we details toe. Zo vormen we zoals je ziet de tenen en de achterpoten. De kikker heeft lange tenen om goed te kunnen zwemmen en springen. De ronde bolletjes aan het eind van zijn pootjes vormen de vingertoppen. Nu je al een beetje een idee hebt hoe groot je kikker wordt, is dit een goed moment om even naar de laatste afbeelding te kijken. Hier wil je natuurlijk dat jouw kikker zo goed mogelijk op lijkt. Bepaal welke lijnen er allemaal nog bij komen en welke juist verdwijnen. Bij het tekenen van een realistisch onderwerp is het belangrijker om goed te kijken. Hoe beter he begrijpt hoe de tekening is opgebouwd, en hoe het dier in elkaar zit, des te beter je tekening zal worden.

kikker tekenen 2

Verder Met De Kop En Poten

Laten we eens kijken hoe we de kop van de kikker tekenen. Deze loopt eigenlijk in één stuk door met zijn lichaam. In ons voorbeeld tekenen we één zichtbaar oog, en één kromme lijn die de plek van het niet zichtbare oog toch laat zien. Een kikker heeft niet zulke hele grote ogen, en ze zijn bijna rond. Zie het als een klein eitje wat je tekent. Voordat we de volgende stap in gaan en meer details bij onze kikker tekenen, maken we eerst nog de laatste voorpoot. Kikkers hebben vier vingers aan hun voorpoten, in dit voorbeeld tekenen we er echter slechts drie, omdat je vaak niet alle tenen en vingers van de kikker ziet.

Weghalen Wat Je Hebt Getekend

In de laatste stap focussen we ons vooral op al het lijnwerk. De poten gaan er meer uit zien als kikkerpootjes. Ze krijgen meer vorm, en minder lijnen zodat ze direct vast zitten aan het kikker lijfje. Vergeet ook niet de kleine bolling ter hoogte van het oog te tekenen. Dit laat de keel van de kikker zien waar hij mee kwaakt. Dit soort subtiele lijnen maken jouw kunstwerk perfect!. Tot slot voegen we de laatste punten aan onze tekening toe, zoals hier onder te zien is. één streep voor de rug, de omranding om het oog en een klein neusgat. Ben je helemaal klaar, dan kun je er voor kiezen om hem in te kleuren. TIP: Met de felle fineliners van Stabilo kun je het lijnwerk mooi overtrekken in kleur. Gum vervolgens de potloodlijnen weg, en kleur hem met de Geweldige kleurpotloden van Stabilo in voor een knallend resultaat!

kikker tekenen 3
kikker tekenen 5

Voor nog veel meer natekenlessen kun je eens kijken in ons steeds uitgebreidere aanbod aan natekenlessen. Vindt je dit konijn niet schattig? Het is een goede oefening om je tekenvaardigheden nog beter te maken. Wat ook heel tof is om te doen, is opzoek gaan naar echte kikkers. De groene kikker vindt je vaak in vijvers en poelen. Hij houdt van de zon. Kijk of je ze ziet zonnen op de bladeren of aan de rand van het water. De meeste kikker soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige en veilige plekken zijn cruciaal. Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels, stenen muurtjes, of onder de grote afvalbakken van papa en mama in je tuin zijn. Een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is ideaal. Durf jij de kikker aan te raken of zelfs op te pakken?