Wat leuk dat je wilt leren hoe je een kikker tekenen moet. Kikkers zijn er in allerlei maten en kleuren. Van bruin en groene kikkers in onze wateren, tot kikkers met de felste kleuren die je bijvoorbeeld in de dierentuin kunt zien. Sommige kikkers zijn niet groter dan een centimeter, maar er zijn ook kikkers van wel 30 centimeter groot. En denk eens aan ons eigen ‘Kikkerlandje’, vol water en daarom ook vol kikkers. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij een leuke oefening hebben gemaakt van deze amfibie. In deze nateken oefening laten wij je zien hoe je een realistische kikker tekenen kunt in net iets meer dan tien stappen.

Waar Beginnen We Met Kikker Tekenen

Om een goed begin te maken gaan we gebruik maken van drie vormen. Deze vormen gaan het lijf en de achterpoten van onze kikker vormen. Je bepaald hier al dus al mee hoe groot jouw kikker op papier gaat worden. Denk hier dus goed over na, en schets eerst eens een mooie basis voor jouw kikker. Houd er bij het plaatsen van de basisvormen rekening mee dat je misschien na het kikker tekenen ook nog een achtergrond wil tekenen of iets waar de kikker op zit. Zoals je hier boven kunt zien beginnen we met één grote ovaal voor het lijfje, en twee kleinere ovale vormen aan de achterkant waar de achterpoten gaan komen. Je kunt als volgende stap de plek van de kikker zijn kop tekenen. Ook de eerste tenen den onderkant van de poten komen tevoorschijn.

kikker tekenen 1

De Eerste Details Toevoegen

In je volgende stap kun je een aantal lijnen gaan natekenen die wat meer vorm aan je kikker zullen gaan geven. Bij de achterpoten waar je de twee ovalen hebt gemaakt komen meer geboden lijnen die verder in de stappen de pootjes worden. Hier gaan we ze eerst goed plaatsen en de goede afmeting geven. De kikker heeft lange tenen om goed te springen.
De ronde bolletjes aan het eind van zijn pootjes vormen als het ware de vingertoppen van de kikker. Valt je op dat ze geen nagels hebben? Dit is eigenlijk best bijzonder. Nu je al een beetje een idee hebt hoe je kikker er uit komt te zien, is het misschien een goed moment om eens naar de laatste afbeelding te kijken. Hier wil je natuurlijk dat jouw kikker zo goed mogelijk op lijkt. Bekijk eens goed welke lijnen er allemaal nog bij komen, maar ook welke er weg gaan. Wat maakt dat de kikker er realistisch uit ziet, en hoe krijg je dit op papier.
Bij het tekenen van een realistisch onderwerp is het namelijk een stuk belangrijker om goed te kijken wat je gaat natekenen en waar precies. Bij cartoons, of bijvoorbeeld landschappen kun je hier nog een beetje in variëren, maar in dit geval is de oefening gericht op een accuraat eindresultaat.

kikker tekenen 2

Verder Met De Kop En Poten

Laten we eens kijken hoe we de kop van de kikker tekenen. Deze loopt eigenlijk in één stuk door met zijn lichaam. In ons voorbeeld tekenen we één zichtbaar oog, en één kromme lijn die de locatie van het niet zichtbare ook toch goed weergeeft. Een kikker heeft niet zulke hele grote ogen, en zijn bijna rond. Zie het als een klein eitje wat je tekent. Voordat we de volgende stap in gaan en meer details bij onze kikker tekenen gaan, maken we eerst nog de laatste voorpoot. Je ziet in dit geval drie tenen. Net als bij ons vaak het geval is, is de middelvinger bij de kikker het langste. Toch is het eigenlijk geen middelvinger, want de kikker heeft maar vier breed uit elkaar staande vingers.

Weghalen Wat Je Hebt Getekend

Zoals te zien op de afbeeldingen hier boven begint je kikker er steeds beter uit te zien. Je mag nu vooral gaan kijken naar de vormen van de kikker. De poten krijgen nieuwe lijnen die er meer uit zien als echte kikkerpootjes. De poten krijgen meer vorm, en minder lijnen zodat ze correct getekend vast zitten aan het lijfje van de kikker. Vergeet ook niet de kleine bolling ter hoogte van het oog te tekenen. Dit ziet er dan uit als de keel van de kikker, waar hij onder andere zijn geluid mee maakt. Dit soort subtiele lijnen maken jouw kikker zo realistisch mogelijk. Tot slot voegen we de laatste punten aan onze tekening toe, zoals hier onder te zien is. één streep voor de rug, de omranding om het oog en een klein neusgat. Ben je helemaal klaar, dan kun je er voor kiezen om hem met stift of pen over te trekken voor een strak resultaat zoals onze laatste afbeelding.

kikker tekenen 3
kikker tekenen 5

Wil je een ander dier tekenen? Klik dan hier om een konijn te tekenen.