Een machtig en prachtig dier om te zien, en ook leuk om na te tekenen is leeuw. Een leeuw tekenen is niet gemakkelijk, maar wij hopen je met deze les toch een stuk op weg te kunnen helpen. Net als onze les in Tijger Tekenen gaan we gebruik maken van een aantal stappen. Ook zullen we weer beginnen met een basisvorm, wat in dit geval de ovaal is. Omdat we veel ruimte nodig hebben om deze ovaal heen raden wij je sterk aan de positie goed te bepalen. Probeer de ovaal in het midden van je blad te zetten. Wetende dat hier nog een staart, poten en een kop aan vast komen is het belangrijk het ‘lichaam’ niet te groot te maken. Een Ovaal rond de zestien centimeter is prima, en zo’n zeven centimeter hoog. Voor de kop gebruiken we nog een gekantelde ovaal. Deze is aanzienlijk kleiner dan het lijf. Met vijf a zes centimeter is deze al groot genoeg, er moeten ook nog manen bij komen die de Leeuw zijn grote kop geeft.

Leeuw Tekenen Basisvormen

Leeuw Tekenen Met Poten

Laten we meteen door gaan met de oefening. We gaan de staart en poten van onze leeuw tekenen. Aan de linker kant van onze basisvorm komt de lange staart. Boven aan de ovaal begin je met de lijn als een S-vorm, die over gaat in een J-vorm. Hij eindigt met een kleine bolling, en loopt dan terug, maar niet helemaal tot aan de achterkant. We laten een stuk open voor het natekenen van de achterpoten. Wij vonden het makkelijk om vanaf de staart meteen door te gaan naar de achterpoten. Begin met een minimaal buigende lijn naar beneden, teken een kommetje, en volg de lijn weer terug naar boven tot aan gelijke hoogte van de staart. De linker achterpoot teken je vast aan de rechter poot met een J-vorm die iets lager onder de buik eindigt.

Verder Met Achter En Voorpoten

Met een licht naar binnen buigende lijn tekenen we nu het onderste gedeelte van de leeuw zijn poten. Deze zijn enkele centimeters lang en dan volgen de voeten. Deze hebben een amandelvorm waar je later de tenen van de leeuw tekenen gaat. Vervolgens gaan we de voorpoten van onze leeuw tekenen. Begin bij de rechter poot, omdat deze het meest zichtbaar is. Met twee naar voren staande poten is het belangrijk dat de lijnen ook naar voren lopen. Met een kleine buiging in deze lijn geef je de houding van de leeuw mooi weer. De voet van deze poot is een beetje meer hoekig aan te achterkant, bijna zoals een 4. Ook hier zijn de tenen weer geschetst met een gebolde lijn.

Leeuw Tekenen Kop en Poten

De Kop Van De Leeuw Tekenen

Wanneer je tevreden bent over je huidige schets resultaten kun je de aandacht richten op de kop van de leeuw. Zoals je kunt zien gebruiken wij een raster om er voor te zorgen dat alle onderdelen van de kop op de juiste plek komen te staan. Zo gaan we de kleine oren van onze leeuw tekenen boven de eerste horizontale lijn. Twee kleine boogjes en klaar. Iets lastiger zijn de leeuw zijn manen. We tekenen een brede lijn die bijna lijkt op een vlam als je hem omdraait. Boven aan de kop volgt deze nog de contouren van de kop. Na de bovenste hulplijn van je raster verbreden de manen flink. Sluitend in twee punten die de manen over elkaar heen doen laten lopen in de volgende stappen. De onderdelen in het gezicht van de leeuw zijn het beste na te tekenen door te beginnen met de kaaklijn vanaf de oren. De bek valt mooi in het onderste gedeelte van je raster. Schets zacht te vorm van de neus en ogen voor je ze definitief plaatst. De positionering hier van is zeer belangrijk. Ga pas verder met de volgende stap als je echt tevreden bent over je resultaat tot nu toe, om teleurstelling te voorkomen aan het einde van je tekening.

Je Lijnwerk Perfectioneren

Wat zijn we al een eind gekomen! Nog maar een paar stapjes en dan is je leeuw al bijna klaar. Zoals we eigenlijk bij de vorige stappen al deden, gaan we meer lijnen verbeteren en hulplijnen weggummen. Eigenlijk gaan we van kop tot staart nalopen welke lijnen nog de juiste vorm moeten hebben en welke overbodig zijn geworden. Je kunt nu dan ook gebruik maken van je H potloden, die je schetslijnen gaan veranderen in harde lijnen. De poten krijgen tenen en nagels en de basisvorm die we in stap één getekend hebben wordt nu de rug en buik van onze leeuw. Geef de poten van de leeuw de juiste vorm om ze er slank en toch sterk uit te laten zien. In de laatste twee stappen die nu volgen gaan we onze leeuw tekenen zoals hij uit eindelijk moet worden. Met volle kronkelende manen en haarlijntjes die je leeuw diepte en uitstraling geven. Je kunt hier zoveel lijntjes zetten als je maar wilt, maar wij raden aan dit eerst nog even met je schetspotlood te doen. Zo voorkom je dat jouw leeuw ’te vol’ met haren en schaduw eindigt. En met deze laatste stappen brullen we een einde aan het tekenen van jouw eigen leeuw. Wanneer je deze oefening nog lastig vindt, kun je ook beginnen met het tekenen van een ander dier zoals deze mooie vlinder!

Leeuw Tekenen Bijna KLaar
Leeuw Tekenen 1