Een van de leukste dingen aan natekenen vinden wij de vrijheid van het uitvoeren. Jij bepaalt zelf hoe je tekening eruit gaat zien.
Zo geldt dit ook wanneer je dit simpele poppetje tekenen gaat. De basis is al voor je klaargezet in enkele stappen. Maar daarna heb je alle vrijheid om van alles aan te passen aan je zelf gemaakte poppetje. Aan de hand van dit soort basis figuren kun je al snel een groepje poppen bij elkaar tekenen die dezelfde basis hebben, maar er toch verschillend uit zien. Denk maar eens aan Lego poppetjes. Deze figuurtjes hebben allemaal een hoofd, lijf en armen en benen. Toch zijn er duizenden verschillend uitziende Lego mannetjes, omdat iedereen een ander poppetje leuk vindt. Wij hopen dan ook dat je dit poppetje tekenen kunt in verschillende stijlen en expressies.

De Basis Tekenen

Om te beginnen met het tekenen van jouw poppetje starten we met de vorm van het hoofd en het lijfje. Zoals je ziet bestaat deze uit een bijna rond hoofd, en een ovale vorm voor het lichaam. De onderkant heeft een boogje zodat hier de beentjes gaan komen. Het hoofd is bewust groter dan het lijfje. Dit geeft je ruimte om verschillende modellen haar te tekenen, en het laat de expressie van jouw poppetje goed naar voren komen. Bij de volgende stap tekenen we deze haarlijnen en en voegen we armpjes toe.

Teken je Basisvorm
Poppetje Tekenen 1

Poppetje Tekenen Haar En Armen

Zoals je op de volgende afbeelding ziet zijn de armpjes en haren er bij gezet. Voor dit poppetje tekenen we de haren zoals het voorbeeld, maar je kunt hier al gaan proberen andere kapsels te verzinnen. Maak een schets om te zien hoe de haren bij jouw poppetje staan, en beslis daarna of het zo wilt houden. je kunt zolang je schetst de lijnen nog rustig weg gummen, een nieuw poppetje tekenen is dan niet nodig. Dit kun je natuurlijk wel doen als je de basis in je vingers hebt. Voor nu, kun je de rode lijnen nateken voor het haar en de twee armpjes. De armpjes zitten heel dicht bij het lijf en het hoofd. Het poppetje heeft dan ook geen zichtbare nek. Dit maakt dat je poppetje er kleiner en schattiger uitziet. De armen lopen af in de vorm van een C. De armen zijn iets minder breed dan de helft van het lijfje. Wanneer we een poppetje tekenen van 10 centimeter hoog, dan worden de armpjes ongeveer 4 centimeter breed. Ben je tevreden over je resultaat tot nu toe? Dan kun je door naar de volgende stap!

Haar Tekenen
Nu De Armpjes

Een Snoezig Gezichtje

Voor één van de laatste stappen gaan we het gezichtje tekenen. Ook hier heb je weer alle ruimte om jouw poppetje te tekenen op verschillende manieren. Wij laten je hier een blij meisje zien met ronde ogen en een lieve lach. Maar probeer eens om de oogjes dicht te tekenen als 2 boogjes. Dan kijkt ze ook blij, maar geeft het toch een andere uitdrukking. Zo is dat ook wanneer je de wenkbrauwen dikker maakt, of in een andere positie zet. Staan ze niet omhoog maar naar beneden, dan zal jouw poppetje meer boos dan blij kijken. Met een tongetje aan de rand van haar mond, ziet zij er eerder wat gekker en grappiger uit. Probeer zelf maar eens met je schetspotlood verschillend emoties te tekenen.

Poppetje Tekenen 2
Poppetje's Gezicht
Kleren Tekenen

We zijn al bijna aan het einde van deze oefening, maar nog niet helemaal. We willen ons poppetje natuurlijk wel leuk aankleden. Dit kun je aan de hand van de onderstaande afbeelding doen. Natuurlijk is het ook leuk om hier je eigen kleding te tekenen. Heb je een rokje of een spijkerbroek aan? Ook die kun je tekenen. Of een t-shirt met een aantal bloemetjes er op. Het is jouw tekening en daarom mag jij precies tekenen wat jij leuk vindt. Op onze afbeelding zie je dat we hebben gekozen voor een groene kleur broek en shirt. Om het wat speelser te maken kun je twee verschillende kleuren groen gebruiken. Wees vooral vrij om te tekenen waar jij blij van wordt. Is het gelukt, en ben je tevreden over je resultaat? Dan kun je nu een poppetje tekenen in je eigen stijl! Of je gaat door naar de volgende oefening, namelijk het nateken van dit leuke meisje.

Poppetje Tekenen 3