het leren tekenen van portretten is iets wat veel tekenaars willen leren. Maar, portret tekenen is zeker niet iets wat je in enkele keren al onder de knie hebt. Het begin is altijd lastig, en je zal er een hele hoop geduld voor moeten hebben. Naast een goede tekenhand is ook een stuk kennis van het gezicht nodig. Ieder hoofd heeft een andere vorm met een rechte of een kromme neus, en grote of kleine ogen. Niet één gezicht is hetzelfde en dat maakt portret tekenen iedere keer weer een uitdaging. Toch kun je de basis wel onder de knie krijgen, en deze helpt je om telkens betere verhoudingen te tekenen. Kijk maar eens naar deze afbeelding, die de Haarlijn, wenkbrauw lijn, oog lijn en tot slot de neuslijn laat zien.

Portret Tekenen 1

De Opzet Voor Een Portret

Afhangend van hoe jij jouw portret wilt tekenen zijn er gelukkig altijd wel handvatten te vinden die je kunnen helpen een goede start te maken. Veel tekenaars die beginnen met portret tekenen maken gebruik van een basis, een omgekeerd ei. Dit geeft al snel het idee van een gezicht weer, omdat de bovenkant breed is voor het haar, en onder smal voor de kin. Wanneer een hoofd wat smaller en langer is dan kun je beter beginnen met een ovale vorm, bij een breder hoofd zal het meer de cirkel vorm hebben. Bekijk voordat je begint met tekenen ook vast goed waar de ogen, mond, neus en haarlijn gaan komen. Dit is goed te tekenen met een paar geschetste lijnen.

Portret Tekenen 2

Details In Je Portret Tekenen

Wanneer je jouw hulplijnen allemaal op de juiste positie hebt geschetst kan je beginnen aan alle eigenschappen van het portret. Ieder onderdeel is al bijna een tekenles op zichzelf want je wil jouw portret niet tekenen met een te dikke neus of een te kleine mond. Het is dan ook goed om regelmatig je onderwerp voor je te zien. Zeker de eerste paar keren is het dan ook handig om een foto of afbeelding te kiezen om na te tekenen. Een portret tekenen van een persoon die, vaak uren lang, stil moet zitten is een stuk lastiger en vergt dan ook wat meer oefening. wanneer je een foto neemt kun je wel goed leren hoe je het ligt in je portret tekenen kunt, iets wat je bij andere tekeningen vaak wat lastiger ziet.

22222
3333

Onze Dieren

Natuurlijk hoef je het bij portret tekenen niet alleen maar bij mensen te houden, want ook dieren zijn een geliefd tekenonderwerp. En ook hier, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de nodige hulplijnen voor jouw favoriete dier. Wanneer je een papier in 4 vlakken verdeeld kom je meteen al een stuk makkelijker. Zoals je ziet is het bij dit hondje een duidelijke hulplijn voor neus en ogen. Dit maakt portret tekenen makkelijker dan wanneer je bijvoorbeeld bij de oren begint. Ook hier is de vorm van de kop net een omgekeerd ei. Bij veel dieren is de kaaklijn smaller dan de bovenkant van het hoofd, net als bij de mens. Wij raden dan ook aan om bij ieder dier dat je wilt tekenen te beginnen met een set basislijnen. De rest wordt je namelijk vooral beter in door zoveel mogelijk te doen. Zin om iets anders te tekenen? Klik hier om een meisje na te tekenen van de zijkant. Hiermee oefen je direct met het positioneren van de ogen en mond.

Portret Tekenen Hondje