Of het nu voor biologieles of Halloween is, een skelet tekenen kan een leuke uitdaging zijn voor jong en oud. Skeletten zie je in tekenfilms, op griezelige posters en ook in verschillende musea kun je de skeletten van dieren en mensen bewonderen. Met ruim tweehonderd botjes kun je je vast wel voorstellen dat je uren bezig kunt zijn met het tekenen van een groot en gedetailleerd skelet. Wij maken het een stukje makkelijker in deze stap-voor-stap les. Wel moet je al aardig wat ervaring hebben met natekenen om dit skeletje ook te kunnen maken. Ben je al een ervaren tekenaar die wel van een uitdaging houdt? Klik dan hier om naar een les skelet tekenen te gaan voor gevorderde artiesten. Een wat makkelijkere griezel tekenen kun je leren bij Monster Tekenen, maar nu gaan we beginnen aan de schedel, en zo verder tot jouw skelet af is!

Skelet Tekenen 1
Hoofd en schouders
Skelethand 1

Beginnen Met Een Gezicht

Als eerste stap gaan we het gezicht tekenen. Begin met het tekenen van een omgekeerd hartje als neus. Teken hem ongeveer zeven centimeter vanaf de bovenkant. Ongeveer een centimeter onder de neus komt de mond, een boogje met een aantal streepjes waar de tanden en lippen zaten. Nadat je een boogje boven de neus hebt getekend, kun je het linker oog van het skelet tekenen. Om het oog op de juiste plek te tekenen, gebruik je de punten van de mond. Met je hand of een liniaal kun je goed bepalen waar de ogen moeten komen. Nog twee kleine rondjes erin, en dan zijn ook de ogen al weer klaar. Met twee boogjes als wenkbrauwen is je hoofd bijna af. De laatste stap hier is het stukje wang. Dit lijkt een beetje op een omgevallen ‘7’, alleen wat ronder.

Stap Voor Stap Skelet Tekenen

In stap twee van deze nateken les gaan we het hoofd, of schedel, afmaken. Het is handig om bij de wang te beginnen, ook bekend als het jukbeen. Vanaf daar kun je de kaaklijn tekenen door een U-vorm onder de mond door te tekenen, tot aan de onderkant van de neus. Hier komt het andere stukje jukbeen aan vast. Zo heb je een begin- en eindpunt voor de laatste boog voor het hoofd. Geef je skelet nu een nek. Onderaan teken je een kleine, ongelijke cirkel. Schets lange, smalle vormen die zich uitstrekken vanuit de cirkel als bloemblaadjes. In de volgende stap tekenen we de armen hieraan vast.

Armpje 2
Ribben Aan Skelet Tekenen
Bekken hartvormen

Handen Natekenen

Stap drie is voor het natekenen van de armen en handen. Links begint de hand met een halve koepelvorm. Teken hier de worstvormige vingers aan. Deze bestaan uit drie botjes, en heten de vingerkootjes. Die kun je direct tekenen of later toevoegen. Ons skelet is een vinger verloren. Als je deze erbij wilt tekenen, schuif je alle vingers een beetje naar elkaar toe. Zo heb je ruimte om nog de pink te tekenen. Voor de arm schets je drie lijnen die naar beneden wijzen. Maak twee gebogen parallelle lijnen die omhoog wijzen, en verbind deze met kleine bochtjes. Aan de rechterkant teken je nog twee parallelle lijnen die naar beneden gaan. Verbind de lijnen met elkaar en voeg twee langwerpige botten toe. Tot slot teken je hier ook weer de worstvormige vingers aan.

Botbenen
Skelet tekenen 3
Details aanbrengen
Het Lijf Van Je Geraamte

Stap voor stap komen we dichterbij het einde van de oefening skelet tekenen. De nek die je eerder hebt getekend, verleng je tot onderaan de linkerhand. Hier komen de ribben aan. Deze hebben de vorm van een ring en zitten op twee plekken vast. Aan de achterkant van de rug zitten de ribben vast, en buigen zo naar voren toe zodat ze aan het borstbeen vast komen te zitten. We tekenen er drie van na, waarbij de middelste de grootste is. Heb je de achterste lijnen van de ribben niet vergeten, dan kun je verdergaan met het bekken. Dit is het hartvormige bot waar je benen aan vast komen te zitten. Door twee hartvormen te schetsen, is het niet zo moeilijk om deze goed na te tekenen van het voorbeeld. Maak de lijnen lang voor de botstructuur.

Tot Slot

We zijn aangekomen bij het laatste stukje skelet tekenen. We gaan de benen en voeten natekenen. Voor elk bot van het been teken je de gebogen parallelle lijnen. Verbind ze met korte bochten. Voeg cirkels toe aan de uiteinden, de knieschijven. Herhaal deze stap weer bij de onderste botten, maar teken een lijn in het midden. Aan de onderkant van de botten komen natuurlijk nu nog de voeten. Deze maak je door twee C-vormige halve cirkels te tekenen. Daaraan vast teken je vier of vijf tenen. En zo is het alleen nog een kwestie van lijntjes zetten in de losse botjes, zoals in zijn rug en tenen. Heb je geen botjes vergeten tijdens het skelet tekenen, dan kun je hem nu inkleuren. Voor het inkleuren adviseren wij potloden van Bruynzeel. Een zeer duurzame set is deze set van Bol.com.

Skelet In Kleur