Je eerste vlinder tekenen hoeft niet moeilijk te zijn, en is een goed startpunt om te leren tekenen. Vlinders hebben veel kleuren waar je alle kanten mee op kunt. Natuurlijk kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt, want een vlinder van bovenaf is al heel anders dan een vlinder tekenen vanaf de zijkant. En hoe meer details je in je vlinder wilt, des te ingewikkelder het wordt. Denk maar eens aan al die kleuren, het lichaam, en het hoofd. Maar we gaan niet meteen voor een super realistische vlinder. Laten we eerst beginnen met het natekenen van de volgende afbeelding, dan kun je daarna altijd weer verder oefenen.

Vlinder Tekenen 1
Vlinder Tekenen 2

Het Lijfje Van De Vlinder Tekenen

Wanneer je een vlinder gaat natekenen is het handig om te beginnen met het lijfje. Wanneer je deze op het midden van je blad zet houdt je genoeg ruimte over om de vleugels groter te maken. Zo begin je ook wat lager op je blad, omdat de bovenkant van de vleugels bij een vlinder meestal groter zijn. Ga je een langwerpige vlinder tekenen, dan is het misschien handig om je blad in de lengte te leggen. Een vlinder zonder vleugels is opgebouwd in drie onderdelen. De kop, een borst en een achterlijf. Dit zie je in de anatomie van vlinders ook duidelijk terug. Zeker als je jouw vlinder pootjes gaat geven, of hem bij een bloem wilt laten vliegen is dit alvast goed om te weten.

Vlinder Tekenen 3
Vleugels 1

Denk Aan De Antennes

Verder kunnen natuurlijk niet de twee antennes op zijn kopje ontbreken. Wanneer je de vlinder vanaf de voor of zijkant tekent, is het ook leuk om zijn kleine roltong na te tekenen. Als je straks een close-up van een vlinder wil gaan tekenen zijn dit soort details erg belangrijk, daarom is het handig dat je dit nu al vast weet.

De Vleugels Tekenen

De vleugels van een vlinder is wat jouw vlinder helemaal uniek gaat maken. Niet alleen de kleuren zijn hier van belang. De vorm, de details en de grootte van de vleugels gaan jouw vlinder speciaal maken. Dat maakt vlinder tekenen ook zo leuk. Want een vlinder met kleine ronde vleugeltjes ziet er al heel anders uit dan een vlinder met lange punt vleugels. Hieronder zie een aantal afbeeldingen van vlinder vleugels, zodat je zelf kunt kiezen welke vleugels jij mooi vindt. En ga je je eigen vlinder tekenen, dan kun je natuurlijk ook nog verschillende plaatjes combineren.

Vleugels 2
Kleurloze Vlindr 1
Unieke Vlinders

Heb je het vlinder tekenen al aardig onder de knie en wil je eens wat anders proberen? Dan kun je ook eens overwegen om je vlinder te combineren met een ander onderwerp. Vlinders kunnen bijvoorbeeld dienen als een masker voor een gezicht. Heel veel kleine vlinders samen kunnen een boeket vormen, of om een silhouet heen vliegen. Ook kun je bij het vlinder tekenen gebruik maken van je vlinder zijn vleugels. Hier kun je een landschap op tekenen, of misschien wel de ogen van een gezicht zoals in dit voorbeeld. Een leuke oefening om eens een wat andere vlinder te tekenen, kan deze tribal vlinder zijn. Natuurlijk hoeft hij niet zwart te zijn, sterker nog, met regenboog kleuren wordt het kunstwerk! Wil je eens iets anders tekenen? Kik dan hier om een vliegtuig te maken.

Voorbeeld 1
Voorbeeld 2