Vogel Tekenen 1

Wat leuk dat je hebt gekozen voor de opdracht om een vogel te tekenen. In deze opdracht gaan we een prachtige blauwe rots lijster tekenen . We geven je een voorbeeld zodat je kunt zien hoe je de vogel zou kunnen inkleuren, met de geweldige Derwent potloden, die een gegarandeerde ‘wauw’-factor geven. Als je dit toch nog wat lastig vindt, kun je natuurlijk ook je eigen stiften of potloden gebruiken om de vogel naar jouw wensen in te kleuren. Laten we echter niet te snel gaan maar, stap voor stap.

Lijfje, Kop En Snavel

Voor het lichaam van onze vogel tekenen we een ovaal. Deze mag een diameter hebben van ongeveer acht tot tien centimeter. De kop is de helft zo groot als het lijfje. Als je denkt dat je eerste lijnen goed zijn, ben je eigenlijk al een heel eind op weg. In de volgende stap ga je de pootjes van je vogel tekenen, of in ieder geval de hulplijntjes ervoor. Zo heb je in slechts een paar stappen al de basis van je vogel op papier gezet. Goed bezig!

De Staart Van De Vogel Tekenen

Laten we nu proberen een mooie staart aan je vogel te tekenen. Deze kun je zo lang maken als je zelf wilt, maar in dit geval past een niet al te grote staart het beste. Begin met een driehoek als startvorm voor de staart. De lengte is ongeveer vier centimeter, de hoogte twee tot drie centimeter. Dit hangt af van het formaat van je vogel. Houd als richtlijn aan dat de kop en de staart elk een half lijfje lang zijn. Omdat het een schets is, kun je gerust iets toevoegen of weggummen. Eventueel kun je ook iets tekenen waar je vogel op zit, zoals een stuk hout. Gebruik de vrijheid van tekenen en maak een mooie tak of boom. Teken nu ook de pootjes. Deze zijn dun, maar vol details.

Vogel Tekenen 2

Meer Verfijning

Zoals je kunt zien is het tijd om een aantal lijnen concreter te maken. Het oog en de snavel, en ook de daadwerkelijke vorm van je vogel worden zichtbaar en je vogel wordt realistischer. De kop, het lijfje en de staart zitten eigenlijk aan elkaar vast zonder zichtbare onderbreking. Je mag nu ook de vleugel van je vogel tekenen. Deze begint ongeveer op een derde vanaf de kop, en is vijf tot zes centimeter breed. De meest rechtse lijn begint halverwege de rug en loopt vervolgens in een schuine lijn naar beneden. Aan het eind van de vleugel komen wat lange veertjes, daarom zie je een aantal kleine boogjes in de vleugellijn, vergeet deze niet.

Vogel tekenen 3

Bijna Klaar Met Jouw Vogel Tekenen

Als je zover bent, gaan we nog meer details tekenen om je vogel tot leven te laten komen. Het oogje heeft de vorm van een pit en is ook bijna net zo klein. Een dun lijntje om het oogje heen geeft het ooglid van de vogel mooi weer. Ook de bek krijgt een extra lijn, waardoor je goed kunt zien dat je vogel zijn mond open heeft en klaar is om zijn prachtige geluiden te laten horen. Zoals we in de vorige stap al aangaven, gaan we de grotere veren ook bij onze vogel tekenen. Die van de vleugel bestaan uit twee lagen, en de staart heeft vooral aan het einde nog wat duidelijke veren. Door kleine lijntjes en boogjes te tekenen over het lijfje en koppie van je vogel, krijgt hij meer diepte en lijkt het steeds meer op een pluizig vogeltje.

Klaar Is Mees

Met het natekenen van deze laatste veren heb je eigenlijk je eindresultaat voor je. Vanaf hier is het aan jou om te beslissen hoe je verder wilt gaan. Je kunt ervoor kiezen om nog wat dunne korte lijntjes toe te voegen met je potlood, of je kunt het voorbeeld van de vogel in kleur gebruiken voor een nog mooier resultaat. Voeg een mooie achtergrond toe of teken een muziekbalk met noten, zodat je vogel nog beter laat zien dat hij kan zingen. Wees creatief en vrij, dat maakt (na)tekenen zo ongelofelijk leuk.

vogel tekenen 5
vogel tekenen 2
vogel tekenen 3

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? In ons hoofdmenu vind je nog veel meer prachtige en bijzondere dieren om na te tekenen.
Ben je benieuwd geworden naar de prachtige Rots Lijster? Dan kun je naar deze pagina gaan, om meer te leren over deze bijzondere vogelsoort. Er zijn meer dan duizend vogels over de hele wereld. Je kunt ze bekijken in dit boek vol prachtige vogel illustraties van over de hele wereld, of nog meer vogels leren tekenen aan de hand van dit fijne tekenboek van Carll Cneut.