Winter Tekenen In kleur

Binnen in de winter tekenen is een prima activiteit. Met een grote beker chocolademelk met slagroom aan de tekentafel, de mooiste creaties maken, dat is pas leuk. En omdat veel mensen sneeuw erg leuk vinden, geven wij je hier een opstapje om je eigen winter tafereel te tekenen. We maken het dit keer niet te moeilijk, zodat je jouw winter tekenen kunt zoals jij hem mooi vindt. Omdat de sneeuw vooral wit is, hebben wij er in dit voorbeeld voor gekozen om een winteravond te tekenen. Zo zie je ook meteen hoe je met kleuren vormen kunt tekenen. Kijk maar eens naar wat er gebeurt wanneer we alle basislijnen hebben getekend.

Winter Tekenen 2

Sneeuw Op De Grond

De eerste stap waar we mee beginnen is het tekenen van de grond. Deze is vooral wit natuurlijk, door alle sneeuw. Je kan van tevoren al bedenken wat je straks in jouw sneeuwlandschap wil gaan maken. Je kunt een hogere berg tekenen waar je vanaf kunt sleeën. Ook kun je een sneeuwpop in je landschap zetten. Deze staat natuurlijk niet op een schuine berg, in dit geval kun je dus beter voor een wat rechtere lijn kiezen. Deze zorgt ervoor dat de sneeuwpop wel een ondergrond heeft, maar niet lijkt om te vallen. In ons voorbeeld zijn de lijnen allemaal verschillend. Sommige lijntjes zijn wat puntig, de andere meer rond. Een grond is nooit helemaal plat, dus wat minder rechte lijnen zijn helemaal niet erg.

Winter bomen 1
Winterbomen 2

Bomen In De Winter Tekenen

Voor het creëren van diepte in je voor- en achtergrond gaan we een aantal bomen tekenen. Tussen de bomen houden we wat ruimte. Deze zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om jouw huis te tekenen. Of een hertje dat lekker aan het spelen is in de sneeuw. Gebruik je eigen talent, want je mag helemaal zelf kiezen wat jij leuk vindt om te tekenen. Voor de bomen maken we telkens 2 lijnen vanaf de grond. Ook bomen groeien niet recht omhoog, dus een schommelende lijn naar de top van je papier is helemaal goed. Zet de lijnen ongeveer een centimeter uit elkaar, of maak er een brede boom van door de 2 lijnen verder uit elkaar te tekenen. In onze winter tekenen wij in totaal 3 bomen met een aantal takjes eraan. Het is winter, dus alle blaadjes zijn al van de bomen gevallen.

Schaduw Van De Maan

WInter Tekenen 3

Eén van de leuke dingen van tekenen met licht, is dat je kunt spelen met donker en licht. Kijk maar naar het voorbeeld waar de maan achter de bomen staat. Dit zorgt ervoor dat de bomen van onze kant (de voorkant) veel donkerder lijken. Daarom kleuren wij deze donker in. Omdat de maan achter de bomen straalt, komt de schaduw van de bomen aan de ‘voorkant’. Wanneer je de maan meer naar links tekent, dan draaien de schaduwen van de bomen ook mee. De schaduwlijnen gaan dan vanaf de boom meer naar rechts, zoals je het beste kunt zien bij de rechts getekende boom. TIP: gebruik voor de bomen een wat steviger potlood, zoals een H5. Voor de schaduw kun je juist weer beter een zacht potlood gebruiken zoals een B5. Dit maakt de schaduw op de grond zacht grijs, en de bomen goed donker.

Jouw Voor En Achtergrond

Bij winter tekenen mag sneeuw niet ontbreken. Je kunt dit doen door een dun wolkje op de takken te tekenen of door een sneeuwpop te maken. Maar hoe teken je dan witte sneeuw? Een slimme truc is om gebruik te maken van ‘negatieve ruimte’. Dit is de ruimte om jouw onderwerp heen, in dit geval je sneeuwvlokken. In het voorbeeld zie je dat je niet de sneeuwvlokken zelf tekent, maar de lucht kleurt. Je laat de sneeuwvlokken als het ware weg, waardoor ze juist tevoorschijn komen! Net als bij de maan. Deze valt extra op omdat hij wit is. Let op: Houd er rekening mee bij het inkleuren van je achtergrond dat je misschien nog andere objecten wil tekenen. Deze kun je dan ook beter eerst tekenen, want anders zal je over jouw gekleurde achtergrond heen moeten kleuren.

Winters Resultaat
Winter Creaties

Heb je nog ideeën nodig die je in de winter kunt tekenen? Kijk dan hier om een kerstboom te leren tekenen of hier om een leuk huis te leren tekenen wat je in jouw winterlandschap kunt neerzetten! Wil je liever even ontspannen met een leuk liefje van Juf Roos over de winter? Klik dan op deze link.